SEO (Search Engine Optimization) yani Türkçesi ile Arama Motoru Optimizasyonu, açıklamasından da anlaşılacağı üzere internet sitelerinin arama motorları tarafından en doğru ve en verimli şekilde taranması ve sıralandırılması işlemini ifade etmektedir. Günümüzde SEO, daha çok SEO çalışmaları sürecinde sık sık kullanılan genellemedir.
SEO, web sitelerinin hem içerik hem de tasarım süreçlerinin, arama motorlarının yönergeleri ile sürdürülmesidir. Tarama işleminin daha iyi yapılmasını ve içeriklerin arama motorları tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlar.
Arama motorlarının çalışma prensipleri ile örtüşen bir yapının oluşturulmasını temel alan SEO, internet sitesinin gelişim ve değişim sürecinin de bu doğrultuda devam ettirilmesidir.
Arama motoru optimizasyonu yani SEO, daha çok optimizasyon çalışmaları sürecinde sık sık ifade edilen bir kısaltmadır.
SEO çalışması nedir?
Google, Yandex, Bing, Ask ve Baidu gibi global anlamda bilinen arama motorları, kullanıcılarına merak ettikleri soruların cevaplarını sunmak için SERP sayfası oluştururlar.
SERP ise, Search Engine Result Page yani Arama Motoru Sonuçları Sayfası anlamına gelmektedir. Bu SERP üzerinde kimi internet siteleri veya bu internet sitelerinin sayfaları, öncelikli olarak Google gibi arama motorları tarafından kullanıcılara gösterilir. İşte SEO kavramı ve çalışmaları da tam da bu noktada kendini göstermeye başlar.
Bursa Seo ajansları ve/veya Bursa SEO uzmanları, Bursa Seo Firması web sitelerinin iyi konumlar elde etmesi için çok yönlü olarak çalışmalar gerçekleştirir. Bu çalışmaların tamamı için de “SEO çalışmaları” ifadesi kullanılır.
SERP sıraları nasıl oluşur?
Google, Yandex, Bing, Ask ve Baidu ve benzer diğer tüm arama motorları; web sitelerini değerlendirir, analiz eder ve özel olarak bu siteler ve içerikler için puanlamalar yapar. Bu derecelendirmeler, an be an deva ettirilir ve en nihayetinde dinamik SERP meydana getirilir.
Oluşturulan SERP’ler, dinamik bir yapıda olduğu için yapılacak değişiklikler ile beraber farklılıklar gösterir. Bu değişimler hem arama motorlarının arama algoritmalarındaki gelişmelere hem de web sitelerinin SEO çalışmalarındaki gelişmelere dayanır.
Bu iki başlı sürecin web site tarafındaki çalışmalar yani Bursa SEO konusunda yapılan çalışmalar, doğrudan SERP tarafında kendini gösterir. Öte yandan arama motorları tarafındaki süreçler de optimizasyon ile eş zamanlı olarak kontrol edildiği için, en iyi çalışmalar bir çatı altında toplanmış olur.
Arama motorlarının SERP kriterleri nelerdir?
Google, hem ülkemiz de hem dünyanın pek çok farklı ülkesinde en çok kullanılan arama motoru olma unvanı sahip durumda. Bu sırayı Baidu ve Yandex takip ediyor.
Ülkemizdeki en popüler arama motoru Google olduğu için, genellikle hem girişimciler hem de SEO ajansları, daha çok Google üzerinde durmaktadır. Ancak çalışmaların etkisi, tüm arama motorlarında kendini gösterir. Zira temelde aynı sistematikle çalışırlar.
Tüm arama motorlarının kendine özgü sıralandırma algoritmaları bulunur. Bu algoritmalarla taranan siteler de kendilerine SERP üzerinde yer bulur.
Edinilen en son bilgilere göre Google’ın SERP için kullandığı en az 250 farklı kriteri olduğu ifade edilmektedir. Keza diğer arama motorları için de benzer değerlere ulaşılabilir. Dolayısıyla çok karmaşık bir süreçte oluşan web sitelerinin değerlendirilmesi, sıralandırılması ve takip edilmesi, arama motoru optimizasyonu konseptini ortaya çıkarmıştır.
SEO’nun kısa tarihi!
İnternetin temel iletişim aracı olması ile beraber, insanların aradıkları kolay bir şekilde bulmasını sağlayan arama motorları, ilk gelişim süreçlerinin çok daha ötesinde almaya başladı.
90’lı yılların başında aram motorları, daha çok web sitelerinin kategorizasyonu ile ön plana çıkmaktaydı. 1998 yılının son çeyreğinde kurulan Google arama motoru da o dönemde “Yahoo Seach” ile ciddi bir rekabete girmiş oldu.
2000’li yıllarla beraber ise arama motorları, ciddi bir başkalaşım geçirmeye başladı. İnternet dünyasının inanılmaz bir büyüklüğe doğru adım atması, bu sitelerin ve içeriklerin kullanıcılara sunulması noktasında da zorlukları beraberinde getirdi.
Bu dönemlerle beraber, özellikle Google arama motoru için SEO yani arama motoru optimizasyonu deyişi de ortaya çıkmış oldu.
İnternet sitelerinin SERP üzerinde rakiplerinden sıyrılma çabası, aram motorlarının nasıl çalıştığı konusunda da kafa yorulmaya başlaması ile sonuçlandı. 2004 ve sonrasında arama sonuçları içi ciddi algoritmalar oluşturulması ve bu süreçte meydana getirilen kriterlerin gizlenme çabaları, içinde bulunduğumuz yıla kadar ivme kazarak gelmeyi başardı. İnternet dünyasının büyümeye devam etmesi ile de bu sürecin derinliği daha da artacak.
Arama motorları nasıl çalışır?
Daha önce belirtildiği gibi arama motorları, belirli kriterler doğrultusunda web sitelerini ve web sitelerinin sayfalarını analiz eder, kendi kriterleri doğrultusunda derecelendirir ve SERP kapsamına dahil eder.
Temel olarak SEO çalışmaları, bu süreci en iyi şekilde sürdürmek ve en iyi SERP sonuçları kazanmak için yapılır.
Üstünden geçildiği gibi Google arama motorunun, tahmin edilenlere göre 250’den fazla sinyali yani kriteri bulunmaktadır. Bu SEO kriterleri, bazı noktalarda her arama motoru için farklı bir öneme sahip olsa da büyük ölçüde benzerlik gösterir.
Bu kriterler Google, Yandex, Bing veya Baidu gibi arama motorları tarafından açıklanmaz. Zira bu kriterler, tamamıyla arama sayfalarındaki sonuçlarla ilgilidir. Bunun yerine Google gibi arama motorları, çeşitli kısımlar için site yöneticilerine tavsiyelerde bulunur.
Arama motorları, web sitelerini tarayarak kendi içeriklerini ve kodlarını analiz eder. Bu analiz sürecinde birçok farklı nokta kontrol edilir.
Yapılan bu tarama işleminden sonra, kullanıcılar tarafından yapılan arama sonuçlarına en uygun internet siteleri SERP bölümünde sunulur.
Örneğin “SEO nedir?” kelimesi ile Google üzerinde bir arama yapan kullanıcıya ulaşan SERP sonuçları, daha öncesinde Google’ın kayıtlı olan tüm internet sitelerini ve sayfalarını taraması, özgün kriterlere göre süzmesi ve daha önceki kullanıcı eğilimlerini analiz etmesi süreçlerinden geçmiş olur.
Nitekim “SEO nedir?” aramasına çıkan en iyi sonuç, Google’ın tüm SEO kriterlerini en iyi şekilde yansıtan bir web sitesi veya bir web sitesinin içerik sayfasıdır.
Toplamda 500 sayfadan oluşan bütün tam ilgili veya yarım ilgili sonuçlar da bu SEO kriterleriyle beraber SERP üzerinde sırası ile kullanıcıya sunulur.
SEO neden önemlidir?
Günümüzde internet, hemen hemen tüm yaştan kullanıcı kitlesi için temel iletişim aracı haline geldi ve mevcut internet kullanım potansiyeli de her geçen gün artıyor.
Bir bilgi kaynağı, ticaret dünyası ve eğlence merkezi gibi tüm genel tabirler için başlıca tercih platformu olan internet, sahip olduğu önemi katlamış oluyor.
Bunlara ek olarak kurumsal firmalar için marka bilinirliği ve kurumsal kimlik gibi etmenler için de internet dünyası, en doğru ve en büyük global kitleye erişim için yegane araç konumunda yer alıyor. Dolayısıyla hemen her türlü amaç için kitleye erişim, internet üzerinden gerçekleştirilmeye başlandı.
Durumun böyle olması da hem sosyal medyanın varlığını hem de rekabetin zirve yapmasını sağladı. Nitekim rakiplerinden sıyrılmak ve beklediği başarıyı en hızlı ve en doğru kitle ile yakalamak isteyen bireysel ve kurumsal girişimler, SEO ile amaçlarını yerine getirmenin yolunu arıyor.
Kullanıcıların internet kullanımlarını en çok arama motorları ve sosyal medya platformları üzerinden sağlamaları da, SEO çalışmalarının olmazsa olmazlar arasında yer aldığı gerçeğini ortaya çıkartıyor.
Arama motorları üzerinde kullanıcılar ile etkileşim sağlayamayan tüm platformlar, ne yazık ki doğru ve geniş bir kitleye erişemiyor ve internet dünyasında kendine yer açamıyor.
SEO çalışmaları nasıl yapılır?
SEO (Search Engine Optimization) yani Arama Motoru Optimizasyon çalışmaları, sektöre ve beklentilere bağlı olarak değişim göstermektedir. Ancak bu çalışmalar, genel anlamda iki farklı kulvarda devam ettirilir: Site dışı SEO ve site içi SEO!
Site dışı SEO ve site dışı SEO çalışmalarına ek olarak, sosyal medya ve rakip analizi gibi ek çalışma alanları da bulunur.
Site içi SEO (on page SEO) yani iç SEO, web sitesinin hem içerikleri hem de altyapısının, arama motorlarının beklentilerini veya kriterlerini karşılayıp karşılamadığı durumu için geçerlidir. SEO uzamanı kimseler tarafından yapılan bu analizler, internet sitesinin Google gibi arama motorlarının tüm beklentilerini yerine getirerek kusursuz bir hal alması sağlanır.
Site dışı SEO (off page SEO) yani dış SEO ise, internet sitesinin diğer platformlardaki varlığını araştıran, analiz eden ve iyileştiren çalışmaları kapsamaktadır.
Daha çok “backlink” yani “geri bağlantı” olarak isimlendirilen bu çalışmalar, aslında sadece backlink çalışmaları ile sınırlı kalmaz ve çok daha fazlasını kapsar.
Başta Google olmak üzere tüm arama motorları, bir internet sitesinin web dünyasındaki harici varlığına büyük önem verir. Bir nevi web sitesinin referansları olarak değerlendirilebilecek olan bu harici bağlantılar, SEO kriterleri arasında büyük bir öneme sahiptir. Dolayısıyla SEO hizmeti sağlayan firmalar veya bireyler tarafından, çok yoğun bir mesai ayrılmaktadır.
Bunlara ek olarak sosyal medya çalışmaları da Facebook ve Twitter sonrasında SEO konusuna da dahil olmaya başladı. Sayısı onlarla ifade edilen sosyal medya platformları üzerindeki dijital varlık, doğrudan arama motoru optimizasyon çalışmalarına etki etmektedir.
SEO çalışmaları illegal midir?
SEO dünyasındaki en çelişkili bölümlerden birisi, SEO’nun bir manipülasyon mu yoksa bir reklam ağı olarak kullanılması mı senaryosudur.
Aslında bu sorunun açıklaması, doğrudan yapılan çalışmaların tercih edildiği yollara dayanmaktadır. SEO çalışmalarında, iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler “black hat SEO” ve “White had SEO” olmak üzere ikiye ayrılır.
Black hat SEO, doğrudan doğruya illegal olan yolların tercih edilmesi ve hem arama motorunu hem de kullanıcıları yanıtlamak için yapılan çalışmaların tamamı için kullanılır. Google ve diğer arama motorları tarafından yasaklanmış olan yolların tercih edilmesi ile SERP manipüle edilmeye çalışılır. Ancak Google ve diğer arama motorları tarafından bu çalışmaların yapıldığı web siteleri, manuel ceza uygulaması ile yasaklanır.
White hat SEO ise hem arama motorları tarafından tavsiye edilen site geliştirme yollarının tercih edilmesi hem de kullanıcıların çıkarına yapılacak SEO çalışmalarına verilen isimdir.
Bu çalışma türü, hem arama motorları tarafından pozitif olarak değerlendirilir hem de kullanıcılar tarafından herhangi bir sorun oluşturmaz.
En çok kullanılan SEO terimleri!
SEO ve SEO çalışmaları, başlı başına farklı bir alan olduğu ve web teknolojilerini barındırdığı için, spesifik terimlere de sahiptir. Öyle ki SEO Sözlük çalışmaları da yapılmaktadır. Bu terimlerden en çok kullanılanları ise şunlardır:
Pagerank: Arama motorlarının site içi ve site dışı kriterlerine göre web sitelerine verdiği puan için kullanılan ifadedir. Günümüzde arama motorları, bu değerleri açıklamaz.
Trustrank: Arama motorlarının bir başka puanlama sistemidir ve anı şekilde web sitelerinin iç ve dış çalışmalarının uygunluğunu kontrol eder. Lakin farklı olarak Trustrank, yapılan çalışmaların yöntemlerini de işin içine katar.
Link: Tıklanabilir metin olarak ifade edilen “link”, kullanıcıların web sitelerine erişimlerini kolaylaştırmak için kullanılır.
Backlink: Bir web sitesinde yer alan link’lerin, metin veya açık bağlantı şekli ile bir başka web sitesine yönlendirme yapmasına verilen isimdir. SEO konusunda en çok kullanılan tabirlerdendir.
Dofollow: Backlink yapısını ifade eden dofollow link, arama motorlarına verilen link’teki sitenin, taraflarınca güvenilir olduğunu anlatır ve özellikle Google SEO için ciddi bir öneme sahiptir.
Nofollow: Dofollow link’ten farklı olarak verilen bağlantının, arama motorlarına taraflarınca güvenmedikleri izlenimi vermek için kullanılır. Google için her iki link formatı arasında çok ciddi bir değer farkı vardır.
PPC: Pay-Per-Click ifadesinin kısaltması olan PPC, online reklamcılık için kullanılır ve tıklama başına ödeme anlamına gelir.
Spam: Arama motorlarını ve kullanıcıları yanıltmak için yapılan tüm iç ve dış çalışmalar için kullanılan bir ifadedir. Google ve diğer arama motorları tarafından tespit edildiği durumlarda, manuel ceza işlemi uygulanır.
Hit: Bir web sitesinin sayfa görüntülenme sayısını ifade eder. Toplamda görüntülenen link sayısı anlamına da gelen hit, günlük veya aylık gibi belirli periyotlardaki ziyaretleri açıklamak için kullanılır.
Webmaster: Bir internet sitesinin çeşitli görevlerini üstlenen kimseler için kullanılır. Genel manada site yöneticisi anlamına gelir.
Meta Tag: Web sitesinin veya içeriğin, ne ile ilgili olduğunu arama motorlarına ifade etmek için kullanılan etiketlerdir. Günümüzde önemini kaybetmektedir ve aynı amaç için kullanılan meta description bölümlerinin etkisi de tartışılmaya başlamıştır.
Keyword: Anahtar kelime anlamına gelmektedir. Arama motorlarının sonuçları, çoğunlukla keyword’ler üzerinden yapılmaktadır.
Index(indeks): Google ve diğer arama motorlarının, SERP sayfalarında tuttuğu URL sayısını ifade eder. Tarama sonrasında elde edilen tüm link’ler, “index” olarak değerlendirilir.
Robot.txt: Arama motorlarının siteye erişim sürecindeki kıstasları belirtmek için kullanılan dosyadır. Bu dosya, arama motorlarının tarama yazılımlarına rehberlik eder.
Toparlamak gerekirse SEO, bir internet sitesinin dijital varlığını oluşturan veya iyileştiren çalışmaların tamına verilen isimdir. Arama motorlarının varlığı devam ettiği sürece, optimizasyon çalışmaları da önemini korumakla kalmayıp, artırarak ilerlemeye devem edecektir.